Aastavahetus ja helgem uus


Aastavahetus ja helgem uus

Soovime Teile kõigile Talu&Deli kaupluse poolt Head Uut Aastat! Niiii, nüüd kui see raske tääk on kaelast ära, siis võib kirjutada midagi vähem klišeelikumat. Loomulikult soovime ”head algavat aastat” siiralt, kuid kuidagi on juhtunud, et seda soovi ei võeta enam siiralt vastu. Loodan, et teie siiski seda teete :)  Täna kirjutan Talu&Deli pühadeaegsetest rõõmudest ja pisaratest.

Pärast taasavamist olid lõppenud pühad meie esimesed. See tähendab, et ükski meie praegustest sõduripoistest ja haldjatüdrukutest polnud eelmise Talu&Deliga seotud. Kogu kamba peale kokku oleme loomulikult üle elanud sadu pühasid, aga Talinna kesklinna toiduäri mõistes olime kogenematud nagu mulda maitsev mürsik. Olime valmis, et inimesi käib 23. detsembrist-3. jaanuarini tavalisest vähem, aga et nii vaikne, kui meil oli, tuli üllatusena. Kindlasti suurimaks põhjuseks on parkla või siis meie puhul, et seda pole. Jõulude ja vana-aasta perekondlikud üritused on vägevad söögifestivalid ja sestap ostetakse korraga massiliselt toitu. See omakorda tähendab, et ükski titaan ei jõuaks neid kotte pelgalt kahe jala ja kahe käega koju tassida. Suured kaubanduskeskused on sellisteks ostudeks tunduvalt mugavamad, kus auto on hobuseks. Meie kassa oli peaaegu poole võrra väiksem, kui pühadevälisel ajal. Vahepeal juhtus, et tund aega oli pood võõratest inimkätest täiesti puutumata. Klienditeenindajad tõstsid igavusest lettidel kaupa ringi ja lugesid tapeedil olevaid kujundeid kokku. Keegi ütles, et sai 326. Vähemalt tapeet on meil detailiküllane.

taludeli-piparkookfb

Klientide vähesus tekitas olukorra, kus võtsime vastu otsuse sulgeda pood juba kell 6 õhtul. Äriliselt küll kahjulik, kuid seeläbi said vähemalt töötajad õhtud inimlikult koos peredega veeta ja suure energiavaru uueks aastaks(Seda loodan mina. Küsida pole julgenud). Kuigi esimestel pühadevahelistel päevadel olid meie kauba ülejäägid suured nagu Ott Kiivika musklid, siis järgnevatel päevadel olime targemad. Kokad tegid vähem valmistoitu, pagarid küpsetasid vähem pirukaid ja poe juhataja tellis vähem kaupa. Kokkuvõttes oli kadu palju väiksem, aga mis peamine, ükski klient ei jäänud soovitust ilma. Nagu iga teinegi päev lõppesid mõned pirukad otsa, kuid selle vastu ei saa. Põhjus on väga lihtne. Põhimõtteliselt iga päev ostetakse erinevaid pirukaid erinevalt ja ka Nastja ning Marilyni kombo ei suudaks ettenäha, millistele sortidele tuleks ahjus rohkem kuuma anda.

taludelipasteetfb

Kuigi pühade+kassa oli tavapäevadest väiksem, siis ettetellimine oli kõvasti suurem. Telliti kringleid, stritsleid, pirukaid, sülti, pasteeti, salateid, liha, lammast ja isegi kaks kalkunit. Peale jõule küsisin kalkuni klientidelt veel üle, kuidas maitses ja nad mõlemad kiitsid. Mainin siinkohal ära, et kalkuneid me ise valmis ei teinud, aga meie kokk Peeter andis ühele inimesele omanägemusliku retsepti, mismoodi tasuks teha. Igati lõbus oli vaadata, kuidas härrased jalutasid poest välja 8 kilosed linnud käes. Ei tihanud küsida, kuidas nad teil ka ahju mahuvad, aga ju siis läks kõik hästi….järelemõeldes, siis ahjul võib-olla mitte. Ettellimine on loomulikult mugav nii kliendile kui ka Talu&Delile, kuid sattus sisse ka paar mädaõuna. Üks vanem proua tellis telefonitsi 3 kilo sealiha. Helistas mitu korda ja nõudis ühte kindlat notsu osa. Pidime tootjatelt ekstra uurima, kas nad suudavad meile tema poolt soovitud tüki mosaiigist välja lõigata. 23. Detsembril, 2 tundi enne poe sulgemist ta aga helistas ja ütles telefoni kolm lauset: ”Ma ei tule lihale järgi. Mind kutsuti külla. Pange müüki” ja konkreetselt viskas telefoni ära. Reaalselt ma ei jõudnud isegi tere öelda. Jah, võib öelda hea, et üldse helistas, aga tema kõnemaneer oli juba varsemalt väga kriitiline ja bossy. Kui kellegil peaks juhtuma, et ta siiski mingil põhjusel loobub oma tellimusest, siis saab ju inimese kombel seda selgitada. Üldiselt olid kõik ettetellijad kohusetundlikud ja ma teen neile pika pai.

taludelikorvikesedfb

2017 tuleb Talu&Deli jaoks kindlasti huvitav aasta. Endiselt ei tea me veel, mida teha tagatoas asuva kohviku osaga. Vahepeal helistati ja üks apteek tahtis ruume endale rentida, kuid seda rada me veel ei lähe. Proovime ikkagi enne ise mingile kindlale seisukohale jõuda ja siis koheselt tegutseda. Ärge siis imestage, kui varsti kuulete poes olle tagaruumist kriipivat puurimist ja müra. Kui aga kuulete, siis võite julgesti küsida: ”Mis toimub?”. Loodame oma toite veelgi paremaks muuta ja kindlasti suureneb meie taimetoidu osakaal. Samuti tahame oma piimaleti valikut laiendada, sest piimatooted on eestlaste jaoks väga maitsvad ja igapäevases menüüs kindlalt sees. Märtsist alates on plaanis valmistoidu lett teha äärmiselt tervislikuks- ikka sellepärast, et juulis rannas olles saate pea püsti ringi käia. Pagarid sepitsevad kogu aeg midagi, millest ma midagi ei kuule, vaid näen pirukate letis oma silmaga. Pühadeks telliti mitmeid pirukaid, mida meil otseselt nn. menüüs pole, kuid kliendi soovil saame teha. Näiteks suitsuvorstipirukad ja avaokaado-ananassipirukad olid vaid mõned, mida enda laual näha taheti. Üldiselt pagaritepoolseid üllatusi(heas mõttes) ning nende kaja tuleb vasakult ja paremalt.

taludelimeieblog

Hoidke 2017 endale hästi lähedal ja tehke sellest number, kus kahetsustele on ruumi  minimaalselt. Meeldetuletus!!!- Aasta juba käib, mitte ei alga ja ei lõppe suvel. Proovige lihtsalt nii, et kui keegi 30. detsembril 2017 küsib, ”kuidas aasta oli?”, siis te ei vasta ”nagu ikka”. Soovime Talu&Deli poolt veelkord Head Uut Aastat ja kui eelmine kord lasite selle siiruse mööda, siis nüüd võtke sellest kinni :)